Concurs de proiecte teatrale neconvenvenționale în cadrul Bucharest Fringe, Ediția a XIII -a

Festivalul Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent, 𝐄𝐝𝐢𝐭̦𝐢𝐚 𝐚 𝐗𝐈𝐈𝐈 – 𝐚 organizează concurs de proiecte teatrale neconvenționale în perioada Aprilie – Septembrie 2023. Proiectul sau proiectele finanțate vor beneficia de susținerea logistică și financiară a Teatrului Apropo și a Festivalului, urmând a avea premiera în cadrul acestuia, în perioada 15 – 24 𝑠𝑒𝑝𝑡𝑒𝑚𝑏𝑟𝑖𝑒 2023.

Festivalul încurajează artiștii aflați la debut (indiferent de vârstă), experimentul, inovația și curajul artistic. 𝐀𝐧𝐮𝐥 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐚, 𝐭𝐞𝐦𝐚 𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐁𝐮𝐜𝐡𝐚𝐫𝐞𝐬𝐭 𝐅𝐫𝐢𝐧𝐠𝐞 𝐯𝐚 𝐟𝐢 𝐢𝐧𝐨𝐯𝐚𝐭̦𝐢𝐚 𝐢̂𝐧 𝐫𝐚𝐩𝐨𝐫𝐭𝐮𝐥 𝐚𝐫𝐭𝐢𝐬𝐭 – 𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜, 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐚𝐜𝐭𝐢𝐯𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐬̦𝐢/𝐬𝐚𝐮 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐝𝐢𝐬𝐜𝐢𝐩𝐥𝐢𝐧𝐚𝐫𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚.

𝐂𝐨𝐧𝐝𝐢𝐭̦𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐢𝐜𝐢𝐩𝐚𝐫𝐞: pot participa absolvenți de studii superioare de specialitate, din toate domeniile artelor spectacolului și a celor conexe (dans, multimedia, arte vizuale, film ș.a.), fără limită de vârstă. În cazuri excepționale participarea ne-profesioniștilor poate fi acceptată.

𝐌𝐨𝐝 𝐝𝐞 𝐢̂𝐧𝐬𝐜𝐫𝐢𝐞𝐫𝐞:

  1. Argumentul proiectului: 2-4 pagini de text (preferabil în format word, times new roman 12, cu diacritice) în care ne explici motivația alegerii textului și a formulei de spectacol.
  2. Textul de spectacol – în varianta originală sau adaptare cât mai apropiată de textul de repetiții și spectacol. Acolo unde acesta nu există aplicantul trebuie să trimită un sinopsis extins de minim 5 pagini în care să argumenteze subiectul și să dezvolte direcțiile de creație ale acestuia. Se acceptă proiecte fără text, în funcție de argumentul de la punctul unu (spectacole non-verbale, experimentale, instalații ș.a.)
  3. CV-urile membrilor echipei artistice aduse la zi.
  4. Bugetul Producției: un deviz estimativ sumar care să arate pe scurt cum vedeți modul de cheltuire a sumei acordate pentru producție. Adecvarea costurilor din buget reprezintă un criteriu de departajare. Nu există buget limită, dar încurajăm aplicații să nu depășeasă suma de 15.000 lei decât dacă există argumente puternic justificate pentru aceasta.
  5. Opțional: orice alte informații sugestive pentru viziunea asupra proiectului sunt considerate extrem de folositoare (schițe de scenografie, de costum, de atmosferă ș.a.)

Toate materialele solicitate trebuie trimise pe adresa de mail: comunicare@teatrulapropo.ro până cel târziu la data de 10 iunie 2023, ora 23:59. Pentru orice fel de întrebări sau nelămuriri vă puteți adresa organizatorilor la aceeași adresă de mail.

            În evaluarea proiectelor și alegerea producției câștigătoare vor fi luate în considerare următoarele 𝐜𝐫𝐢𝐭𝐞𝐫𝐢𝐢:

  1. Originalitatea și adecvarea – măsura în care proiectul propus este inovator în formă și/sau conținut; măsura în care proiectul atinge tema propusă (inovația în raportul artist – public, interactivitatea și/sau interdisciplinaritatea).
  2. Încurajarea Debutului Artistic – pentru unul sau mai mulți dintre membrii echipei.
  3. Sustenabilitatea – realismul bugetului, probabilitatea ca producția să aibă reprezentații de-a lungul unei perioade cât mai lungi de timp în sistemul teatral independent (număr de artiști în distribuție, durată, logistică).

Proiectul sau proiectele câștigătoare vor intra în repertoriul stagional al Teatrului Apropo, fiind susținute pentru o viață artistică cât mai îndelungată în sectorul independent.

𝐂𝐚𝐥𝐞𝐧𝐝𝐚𝐫 𝐜𝐨𝐧𝐜𝐮𝐫𝐬:

 
Depunere proiecte: 20 aprilie – 18 iunie
 
Jurizare proiecte: 11 iunie – 20 iunie
 
Interviuri cu echipele sau coordonatorii proiectelor nominalizate (la
Teatrul Apropo): 21 iunie – 30 iunie
 
Realizarea producției sau producțiilor câștigătoare: 30 iunie – 24
septembrie*
 
*Aplicanții își asumă responsabilitatea pentru respectarea calendarului,
în așa fel încât producțiile să poată avea premiera în cadrul
Festivalului Bucharest Fringe, 15 septembrie – 24 septembrie 2023.