Despre noi

Maratonul Teatrului Independent ”Bucharest Fringe” a devenit, vreme de șapte ediții, unul din cele mai reprezentative Festivaluri de teatru independent din România,  care în 2018 va ajunge la a opta ediție.

Criteriil estetice clare, seriozitatea organizării și a selecției, participarea unor membri marcanți ai lumii teatrale, găzduirea unor spectacole neconvenționale unice (”Medio Monte” la M.N.A.C.), premiile care au propulsat o serie de tineri artiști în prim planul pieții culturale – sunt semne ale unui eveniment matur și de amploare națională, cu deschidere internațională.

Principiile care stau la baza Festivalului pleacă de la ideea că teatrul independent trebuie să fie înainte de toate un spațiu al libertății artistice. În acest sens principala preocupare a Festivalului a devenit în timp aceea de a pune în valoare și a aduce în lumina reflectoarelor cele mai inovative, cele mai curajoase performance-uri din zona independentă, fie că această îndrăzneală înseamnă inovație în formă sau în conținut.

Festivalul este unul competițional, având un Juriu de Selecție și unul de Premiere care acordă la fiecare ediție un număr de 7-8 premii. Pe lângă aceasta, Festivalul găzduiește manifestări conexe – cum ar fi spectacolul lectură pe textul premiant al Concursului de Dramaturgie al Revistei ”Yorick”, mese rotunde pe temele independenților sau Premiere în Festival.

Printre principalele obiective ale Festivalului se numără promovarea teatrului în rândul tinerilor, la fiecare ediție elevii și studenții având intrarea liberă.

 

Având în componență atât secțiunile deja consacrate la edițiile anterioare: secțiunea Competiție care adună la start cele mai bune producții independente ale ultimei stagiuni; secțiunea One Drama dedicată one-woman / one-man-show-urilor; Serile Teatrului Studențesc cu spectacole realizate de absolvenții de teatru pe subiecte vizând în mod direct tinerii; ateliere, lansări de carte, proiecții de teatru sau film, cât și noutatea alăturată la ediția a șaptea secțiunea Fringe / Unconventional dedicată spectacolelor în spații sau cu idei neconvenționale, o secțiune cu participare internațională.

 

Vă prezentăm mai jos, pe scurt, o retrospetivă a primelor șase ediții.

 

Maratonul Teatrului Independent, Ediția Întâia, 10-12 Septembrie 2010, Teatrul Apropo – Galeria Dalles

Realizat prin eforturi proprii, exclusiv pe bază de voluntariat, cu intrare liberă, Maratonul a adunat la start 15 producții de teatru independente și un public de peste 1500 de spectatori, într-o desfășurare de 3 zile, cu câte 8 ore de spectacol pe zi.

Eveniment extrem de apreciat atât în media generalistă (internet, televiziune, agenții de știri – peste 1 milion de postări distincte pe internet!) cât și în cea de specialitate, Maratonul și-a propus și a reușit să prezinte unui public cât mai larg potențialul spectacular al spațiilor de la Galeria Dalles, reprezentând în același timp actul de naștere al Teatrului Apropo, ca platformă independentă pentru artele spectacolului.

 

Maratonul Teatrului Independent – ”Bucharest Fringe”, Ediția a Doua, București, 10-16 Septembrie 2012

Maratonul în câteva cifre: 42 de producții independente din București și din țară prezentate în 7 zile de Festival, 10 spații de joc alternative, aproximativ 150 de artiști tineri prezenți pe scena Festivalului.

Peste 2.500 de spectatori, peste 1.000 de chestionare completate de către public constituind cea mai mare bază de date despre publicul teatrului independent din București; premii de fidelizare a publicului.

7 premii pentru artișii din Festival, constituind o recunoaștere unică și binevenită; o colaborare fără precedent între instituțiile teatrale independente co-organizatoare și un aflux de informare despre spațiile alternative către un public numeros și interesat (peste 70% dintre spectatori s-au interesat și au ajuns pentru prima data în locațiile Festivalului, cu ocazia acestui eveniment, conform sondajului amintit).

Festivalul a primit finațare de la AFCN, ARCUB, UNITER și parteneri privați.

 

Maratonul Teatrului Independent – ”Bucharest Fringe”, Ediția a Treia, București, 27 Septembrie – 06 Octombrie 2013

Deși grevat de un buget mai mic decât în anul anterior, Bucharest Fringe și-a onorat misunea de a prezenta publicului bucureștean selecția celor mai bune spectacole independente din ultima stagiune, alături de evenimente conexe, ca o manifestare complexă a mișcării teatrale independente din România.

Peste 1.000 de spectatori, 18 spectacole selecționate de către Juriul de Selecție, peste 20 de evenimente și 7 premii pentru artișii din Festival acordate de un onorant Juriu de Premiere, în frunte cu doamna Coca Bloos, ambasador onorific de anul acesta pentru Festivalul nostru.

Festivalul și-a consolidat poziția și imaginea printe manifestările de gen, derulând în condiții eficiente finanțarea primită de la A.F.C.N. și de la UNITER.

 

Maratonul Teatrului Independent – ”Bucharest Fringe”, Ediția a Patra, București, 29 Septembrie – 05 Octombrie 2014

Ediția a Patra a unuia dintre cele mai prestigioase Festivaluri de teatru independent din România a fost finanțată de către UNITER și ARCUB – în cadrul Programului ”BUCUREȘTI 555”.

Anul acesta, deși a trebuit să gestionăm încă un buget relativ mic, am avut satisfacția că Bucharest Fringe a reușit pentru prima dată să se apropie în mod real de obiectivul de a prezenta cele mai inovatoare manifestări teatrale independente. Spectacolul multimedia ”Identity Check” de la Iași, spectacolul-instalație-expoziție extrem de apreciat ”Medio Monte” prezentat la M.N.A.C., prima reprezentație de peste hotare – ”Lamentări” de la Chișinău, spectacolul site-specific ”Inside M.Ț.R.”, o premieră de teatru politic – ”Occupy Future” de la Teatrul Mignon, precum și cele mai bune producții din București și din țară – au transformat Festivalul nostru într-o adevărată sărbătoare a mișcării independente.

Cifrele Festivalului: peste 1.000 de spectatori, 16 spectacole selecționate și 19 evenimente, un spectacol lectură pe textul premiat la Concursul de Dramaturgie al Revistei ”Yorick”, o premieră în Festival, 8 premii, 3 noi spații neconvenționale de joc (M.Ț.R., M.N.A.C., Cinemateca Română).

Festivalul și-a consolidat poziția și imaginea printe manifestările de gen, derulând în condiții eficiente finanțarea primită de la ARCUB și UNITER.

 

Maratonul Teatrului Independent – ”Bucharest Fringe”, Ediția a Cincea, București, 02-11 Octombrie 2015

Ediția a Cincea a unuia dintre cele mai prestigioase Festivaluri de teatru independent din România a fost finanțată de către UNITER, ARCUB – în cadrul Programului ”Ești București” și Ministerul Culturii.

Această ediție s-a bucurat de un succes deosebit și de un public pe măsură, atât datorită Selecției Oficiale realizate după criteriile deja consacrate (originalitate, calitate deosebită, inovație), cât și datorită noii secțiuni ”One Drama” care a cuprins 14 spectacole de tipul one-man / one-woman show – cele mai bune realizate vreodată (în măsura în care ele au mai putut fi prezentate) în teatrul independent. Cu această ocazie au fost readuse în fața publicului 5 producții de mare valoare (”Amalia respiră adânc”; ”9 grade la Paris”, ”Dance A Playful Body”, ”Hess” și ”Cum am mâncat un câine”) care dispăruseră din repertoriu din motive independente de apetitul publicului pentru ele, dovada constituind-o și sălile pline de la aceste reprezentații.

Cifrele Festivalului: 10 zile de spectacol, 31 de spectacole și evenimente, cca. 2.000 de spectatori (cu intrare liberă pentru elevi și studenți!), o Premieră în Festival: ”Caged Birds. Freedom in Progress” – un performance de Irinel Anghel care s-a jucat prima și ultima dată cu ocazia Festivalului nostru!. Plus 9 Premii către 12 artiști aflați la început de carieră, Premii acordate de un onorant Juriu de Premiere alcătuit din personalități importante ale teatrului independent: Voicu Rădescu, Andreea Bibiri, Răzvan Penescu și Horia Suru.

Festivalul și-a consolidat poziția și imaginea printe manifestările de gen, derulând în condiții eficiente finanțarea primită de la ARCUB, UNITER și Ministerul Culturii.

Totalul fnanțării derulate a fost în jurul a cca. 22.000 EURO (95.000 LEI).

 

Maratonul Teatrului Independent – ”Bucharest Fringe”, Ediția a Șasea, București, 17 Septembrie – 02 Octombrie 2016

Ediția a Șasea a fost finanțată de către A.F.C.N., Ministerul Tineretului și Sportului,  UNITER și ARCUB – în cadrul Programului ”București, Orașul In-Vizibil”, în parteneriat cu platforma MyStage.

Noutățile acestei ediții, cea mai complexă de până acum, au fost secțiunea INDIE GOLD a celor mai bune spectacole independente ”realizate vreodată” în România; Serile Teatrului Studențesc cu spectacole realizate de absolvenții de teatru pe subiecte vizând în mod direct tinerii; și atelierul ”un spectacol în 24 de ore” realizat cu studenții actori.

S-au bucurat de un succes deosebit și de un public pe măsură secțiunile deja consacrate: Competiție și One Drama. Alături de acestea am prezentat și spectacole invitate, precum și două Premiere în Festival: ”O călătorie cu Urmuz”, producție proprie a TEATRUL.RO la Sala Mică a Teatrului Național și ”O femeie singură”, one-woman show cu Andreea Bibiri, la Teatrul de Artă București.

Cifrele Festivalului: 17 zile de spectacol, 35 de evenimente, peste 2.000 de spectatori (din care, beneficiind de intrare liberă, mai bine de jumătate au fost elevi și studenți) și 10 premii care au mers către cei mai talentați tineri artiști independenți, aflați la început de carieră. Premiile au fost acordate de un onorant Juriu de Premiere alcătuit din dna. Maria Zărnescu, critic de teatru, dna. Coca Bloos, actriță și dna. Mariana Cămărășan, regizoare.

Festivalul și-a consolidat poziția și imaginea printe manifestările de gen, derulând în condiții eficiente finanțarea primită, bugetul total al Festivalului fiind de cca. 120.000 LEI.

 Pentru capitolul cu numărul opt ne propunem o ediție cu mai puține spectacole dar mai puternic mediatizate, realizate în spații sau condiții care să fie adevărate evenimente ”ieșite din tipar”.