DEZLEGANIE

Vineri, 23.09.2022 / 19.30 / Parcul Obor / INTRAREA LIBERĂ

Concert

Artist: Sergiu Corbu Boldor

Durata: 50min

Dezleganie este un spectacol sonor, construit pe structura ansamblului sculptural al lui Constantin Brâncuși: Masa Tăcerii, Poarta Sărutului, Coloana fără sfârșit.

 

Spectacolul are forma unui manifest care pornește de la mărturisirea lui Brâncuși: „Arta nu face decât să înceapă continuu”, stă sub semnul conexiunii profunde dintre muzică și sculptură și a prins viață prin transpunerea în muzică a vorbelor lui Brâncuși: „Eu am făcut piatra să cânte pentru umanitate. Sculptura: Muzică în nemișcare. Muzica: sculptură în desfășurare.”

 

Punctul de pornire al spectacolului sonor Dezleganie a început în anul 2020 și s-a născut din tăcerea unei pietre pe care am contemplat-o atât de mult timp încât a început să emită sunete. Un sunet necunoscut, interiorizat, profund, cu nuanțe de bocet, de zgomot, de revoltă, de bucurie pură. Acest sunet necunoscut ne-a trecut simultan prin toate stările imaginate și neimaginate.

 

În februarie 2022, ideea a prins contur și s-a manifestat ca un spectacol sonor pentru că face legătura între pasiunea lui Constantin Brâncuși pentru vioară și protagonistul principal al spectacolului sonor, violonistul Sergiu Corbu Boldor.

 

Dezlegania muzicală este o cădere, o lumină, o umbră, o poveste, un vis, o critică, o revoltă, o trecere de la starea de neființă la cea de ființă, o mișcare continuă a sufletului autentic aflat în starea de grație, o piatră sonoră care se desăvârșește cu fiecare element adăugat sau eliminat.

Dezlegania este o legătură între tăcere și sunet, între sunetul ascuns și sunetul vizibil, între material și imaterial, între simplitatea complexă și complexitatea simplității, între fiind-ul dat și fiind-ul donat, iar punctul comun între aceste elemente aparent contradictorii este sufletul.

 

Dezlegania este nu doar un spectacol în care artele se intersectează: muzica și sculptura,

ci este un spectacol care pune accent pe stările multiple ale ființei, ceea ce îl situează în domeniul general al transdisciplinarității.