Disparitii

  inapoi

Distribuția: SZILÁGYI ENIKŐ, BAJKÓ EDINA, SCURTU DÁVID, SZABÓ JÁNOS SZILÁRD, TÓTH ZSÓFIA, SEBESTYÉN ABA
Regia: SEBESTYÉN ABA
Muzica: CÁRI TIBOR
Violoncel: DOMAHIDI KATA și VILHELEM ANDRÁS
Decor și costume: SÓS BEÁTA

Asistent de regie:

Dramaturg:

Traducerea:

Producător:

Durata:

MÁTHÉ BARBARA

CSEKE TAMÁS

ALBERT MÁRIA

Yorick Studio

1 oră și 50 de minute

 

Spectacol în limba maghiară cu supratitrare în limba română

Dispariții de Elise Wilk povestește istoria unei familii de sași transilvăneni, din 1945 până în zilele noastre. Povestea este structurată în trei părți, în jurul a trei perioade cruciale pentru istoria României: 1944-1945 (când a avut loc deportarea etnicilor germani în lagărele de muncă din Uniunea Sovietică), 1989-1990 (Revoluția, urmată de exodul în masă a minorității germane) și 2007 (anul aderării României la Uniunea Europeană).

Textul Dispariții a fost comisionat dramaturgului Elise Wilk în cadrul celei de-a zecea ediții a proiectului  Dialog intercultural prin prisma teatrului contemporan, desfășurat la Yorick Studio. Astfel, i s-a propus autoarei să scrie un text pe tema migrației, din perspectiva unui etnic german care a ales să rămână în țară. O mare parte din text se bazează pe întâmplări reale, pentru scrierea sa autoarea documentându-se din interviuri cu supraviețuitorii deportărilor în Siberia și cu etnici germani care au emigrat înainte și după 1990 și din cărți de istorie orală care conțin mărturii ale acestora. Textul final s-a bazat foarte mult și pe experiențele personale ale autoarei.

 “De aici, din această comuniune de frânturi ale vieții, indiferent de fundalul istoric, ori tocmai potențat de acesta, se naște formidabilul catharsis contemporan pe care spectacolul îl creează. (…) În spectacolul ăsta tu, spectatorul, n-ai timp să te cauți în buzunare, să te scobești în nas, să îți verifici telefonul, atât de frumoasă, de curgătoare, de impresionantă e povestea care ți se spune. Atât de a ta, deși e povestea unei familii dintr-un ținut unde poate n-ai fost niciodată” (Claudiu Groza: Despre ei. Despre noi. Despre mine, revista Tribuna, martie 2020)

13 OCT 19:00 ONLINE pe platforma Eventbook 30 lei vreau bilet
13 OCT 21:00 Artists Talk post spectacol pe Zoom   –     –

Categoria

Competiție