Unele rufe se spală în public dramaturgie colectivă

Joi, 21.09.2023 / 18.00 – 22.00 / 📍 Casa KERIM

COMPETIȚIE

Dramaturgie colectivă

Regia: Anda Drăgan

Cu: Ioana Cojocărescu, Sorana Eșanu, Cătălina Nichitin

Imagine și univers sonor: Octavian Șaramet

Lumini: Sergiu Cornelius

Durata: serii de câte 20 minute, între orele 18:00 – 22:00

Instalație performativă

 

Dramaturgie colectivă, inspirată din povești reale documentate de Ceuntrul FILIA și Asociația ANAIS în cadrul proiectului „Împreună pentru Siguranța Femeilor” implementat de Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor prin expoziția „Unele rufe se spală în public” și de membrii echipei AMALGAM.

Poveștile sunt reale dar sunt modifcate astfel încât să nu divulgăm identitatea supraviețuitoarelor.

 

Unele probleme nu se pot rezolva între patru pereți: 42 de femei și 4 copii au murit anul trecut în urma bătăilor și abuzurilor din familie; aproape 40.000 de femei și 9.000 de copii au fost victimele agresiunilor; peste 11.000 de ordine de protecție și peste 20.000 de ordine de protecție provizorii emise. Așa arată anul 2022 în România în ceea ce privește violența domestică. Instalația performativă „Unele rufe se spală în public” are ca punct de plecare expoziția rufelor spălate în public a celor de la Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor unde 30 de supraviețuitoare ale violenței domestice și-au spus poveștile. Instalația își propune să tragă un semnal de alarmă referitor la abuzurile, agresiunile și tăcerea la care sunt supuse femeile aflate într-o astfel de situație prin mecanisme teatrale, în speranța că sub această formă vom reuși să încurajăm comunicarea, să dezinhibăm atitudinea pasivă care e atât de nocivă sănătății noastre emoționale și a celor din jur. Împreună suntem mai puternici.

***

“Unele rufe se spală în public” este o producție a Companiei de Teatru AMALGAM, în colaborare cu Centrul de Creație Maidan și Centrul FILIA, în cadrul sprogramului multianual Bucharest Indie Network, desfășurat de Asociația Teatrelor Independente, cu sprijinul AFCN.

 

Proiect co-finantat de Administratia Fondului Cultural National.

Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

 

Producător: Compania de Teatru AMALGAM, Cluj-Napoca